27/03/2020 - Minna Kilpeläinen

Helmi-maaliskuun uutiskirje 2020

Terveyttä ja tukea

Korona koskettaa eri tavoin HIPPA-hankkeessa mukana olevia tahoja. Palveluasumisen henkilökunta ja asukkaat ovat kovan paineen alla. Hippalaiset ovat siirtyneet etätyöskentelyyn, jota Hipassa on toki harrastettu aikaisemminkin. 

Yrittäjille korona on voinut merkitä kohtalokkaita taloudellisia menetyksiä. Toivottavasti olet pysynyt terveenä, ja olet löytänyt ratkaisuja haastavassa tilanteessa. Toivomme Hipan puolesta hartaasti, että valtion tukitoimet ehtivät tulla apuun kaikille, ja isot auttavat pieniä. Mm. NewCo on kerännyt päivittyvän listan yrityksille suunnatusta avusta.  

Korona-aika on myös luovuuden aikaa, sillä juuri nyt tarvitaan uusia innovaatioita helpottamaan palveluasumisen arkea niin seniorikeskuksissa kuin kotonakin. Valitettavasti emme voi toistaiseksi palvella yrityksiä yhteiskehittely- ja testauspalvelujen toteusten osalta. Olemme kuitenkin jatkuvasti tavoitettavissa ja voimme mielellämme suunnitella tulevia toimia etäyhteyksien avulla. Seniorikeskuksille annamme kiireen aikana rauhan keskittyä hoitotyöhön.

Lue lisää

Koronavirus siirsi myös Hipan tapahtumia

Kevääksi 2020 Hipassa oli suunniteltu kehittäjäklubeja ja ajankohtaistapahtumia. Nämä kaikki on nyt peruttu ja niiden tilalle suunnitellaan uusia syksyksi 2020.

Kaupallistamisen työpajasarja Helsingissä syksyllä 2020

Etsiikö yrityksesi tuotteellenne tai palvelullenne uusia käyttöympäristöjä? Tuntuuko palveluasumisympäristö kiinnostavalta, mutta myös haastavalta käyttöympäristöltä? Kaipaatko tukea tuotteesi myynnille ja markkinoinnille palveluasumisyksiköissä ja kotihoidossa? Riittävätkö Suomen markkinat?

Hipan kaupallistamisen työpajat jatkuvat Helsingissä syksyllä. Työpajoissa etsitään vastauksia kysymykseen: Miten skaalaat digi-tuotteen uusille markkinoille?

Työpajoissa otetaan haltuun palveluasumisympäristöjen haasteita digitaalisten tuotteiden ja palveluiden kaupallistamiselle ja markkinoinnille.  Autamme löytämään yrityskohtaisia ratkaisuja kaupallistamisen helpottamiseksi kotimaassa ja kansainvälisillä markkinoilla.

KENELLE: Työpajasarja on tarkoitettu start-upeille ja kasvuhakuisille mikro- ja pk-yrityksille, jotka kehittävät älykkäitä tuotteita/ palveluja palveluasumiseen ja ikääntyneiden kotona asumisen tukemiseen.

TYÖPAJOJEN SISÄLLÖT:
Tuotekehitystä ohjaava EU-sääntely 
Palveluasuminen ja kotihoito digitaalisten palvelujen ja tuotteiden käyttöympäristönä
Miten löydän yritykselleni parhaat asiakkaat? 
Rahoitusta tuotekehitykseen ja vientiin 
Miten menestyn hankintaprosesseissa? 

LISÄTIETOJA:

HUOM: Regulaatioihin liittyvä työpaja järjestetään myös Tampereella syksyllä 2020. Lisätietoja:

Käyttäjälähtöisyys yrityksen kasvun ja kehityksen moottorina

Metropolia Ammattikorkeakoulun Myllypuron kampuksen uudet oppimisympäristöt tulevat jatkossa palvelemaan digitaalisten tuotteiden ja palvelujen kehittämis-, kokeilu- ja testiympäristöinä. Kehittämistoiminnan keskiössä on yritysten kasvun ja kehityksen edistäminen tuotteiden ja palvelujen käyttäjälähtöisyyttä vahvistamalla. Sitä varten on kerätty tietoa käyttäjien tarpeista ja toiveista hankkeissa tehtyjen selvitysten avulla. Selvitysten tulosten lisäksi Hippa – Hyvinvointia ja parempaa palveluasumista digitalisaation avulla -hankkeessa tehdyistä yhteiskehittelyistä, käyttäjäkokeiluista ja digitaalisista testauksista saadut kokemukset on hyödynnetty uusien, yrityksille suunnattujen kehittämispalvelujen mallintamisessa.

Lue lisää

HIPPA mukana Kehittyvä vanhustyö -messuilla

Kirsi Jokinen ja Päivi Meriläinen esittelivät HIPPA-prosesseja Kehittyvä vanhustyö -messuilla Oulussa 11.3.2020. He kertoivat, millaista yhteiskehittäminen on yritysten kanssa. Yhteiskehittely kannattaa, sillä siellä yrittäjät saavat tietoa palveluasumisen ammattilaisten ja asukkaiden arjesta. Kehittäminen on tarvelähtöistä, sillä aidot tarpeet synnyttävät innovaatioita ja uusia tuotteita. Kun on tarve, eikä valmista tuotetta, myös hoitajasta voi tulla keksijä ja yrittäjä. Hipan kehittäjien tehtävä on kysyä yrityksiltä hyviä kysymyksiä. Onko tuotteen käytettävyys mietitty riittävän pitkälle, ennen kuin sen voi viedä autenttisiin testausympäristöihin oikeiden loppukäyttäjien kokeiltavaksi?

Messuilla esitettiin kiinnostavia puheenvuoroja, joista kävimme twiittaamassa. Omalla ständillä kävi kuhina: Hipan prosessit kiinnostivat laajalti myös maaseutupitäjissä.

Ks. Twitter: #hippahanke
Tunnelmia Facebookissa

HIPPA-hankkeen benchmarking-matka Ulvilaan ja Poriin

Oulun HIPPA-hankeväki teki 25.2.2020 opintomatkan Satakuntaan. Ulvilassa tutustuttiin toisen asteen ammatillisen kouluttajan, Sataedun tutkimus-, kehitys- ja oppimisympäristöön MeWet-kotiin. Porissa vierailtiin elinkeino- ja kehitysyhtiö Prizztech Oy:ssä ja kuultiin RoboAI-innovaatioalustasta.

Lue lisää

HIPPA-hankkeen yhteiskehittelyjä tutkittiin innovaatioprojektissa: teknologia tukee arjen osallistumista

HIPPA-hanke tarjosi moniammatillisen yhteistyön mahdollisuuden toimintaterapeutti- ja sairaanhoitaja-opiskelijoille, jotka toteuttivat parityönä hankkeen puitteissa Innovaatioprojektiopinnot. Opiskelijat osallistuivat kevään 2019 aikana viiden eri HIPPA-hankkeessa mukana olevan tuotteen ja palvelun yhteiskehittelytilaisuuteen. Tilaisuuksissa muodostunutta tietoa tarkasteltiin toimintaterapian ja terveyden edistämisen viitekehyksistä käsin tarkoituksena tuoda esiin terveyden ja hyvinvoinnin näkökulmia mm. tuotteiden ja palvelujen käyttäjälähtöistä jatkokehittelyä varten.

Työ keskittyi tuomaan esiin hyötyjä ja positiivisia vaikutuksia, joita kyseisten teknologisten ratkaisujen käyttäminen voisi tuottaa palveluasumisen toimintaympäristöissä toimiville ihmisille. 

Lue lisää

Aistihuone virkistää ja rauhoittaa Kustaankartanon seniorikeskuksessa – digitaalisista ratkaisuista paljon hyötyjä

Metropolian ja Myllypuron seniorikeskuksen väkeä kävi tammi-helmikuussa 2020 tutustumassa Kustaankartanon erilaisiin digitaalisiin ratkaisuihin. Aistihuone ilahdutti monilla virtuaalisilla maisemillaan ja muistia stimuloivilla peleillään. Hierovat istuimet tuntuvat ihanalta, kun samalla voi katsella kauniita maisemia eri paikoista ja eri vuodenaikoina. Turvallisuuden tunnetta ja hoitamisen arkea sujuvoittaa puolestaan älylattia, joka kertoo hoitajille, milloin asukas on noussut jalkeille, tai jos vessassa viivytään liian pitkään.

Lue lisää

Tampereen kehittäjäklubi ihmisten näköisten palveluiden äärellä

Tampereen kehittäjäklubi aloitti vuoden 2020 kokoontumalla 29.1. TAMKin Y-kampuksen Backstagella ihmisten näköisten palveluiden äärelle. Ajankohtaiset alustukset herättivät klubilaiset keskustelemaan aktiivisesti. Projektipäällikkö Tarja Heinonen avasi aamun Hippa-hankkeen Hollannin benchmarking-matkan terveisillä. Sittardissa sijaitsevan Zuyerland-sairaalan innovatiiviset ratkaisut kiinnostivat kuulijoita erityisesti ja keskustelussa pohdittiin, voitaisiinko Suomessa hyödyntää vastaavia ratkaisuja. Tarja kertoi myös TAMKiin kevään aikana valmistuvasta Sote Virtual Labista, tutkimus-,kehittämis- ja oppimisympäristöstä, jota tullaan hyödyntämään myös Hippa-hankkeen toiminnassa.

Lue lisää


HIPPA-hankkeen yhteiskehittelyjä, testauksia ja käyttäjäkokeiluja videolle

HIPPA on tekemässä hankkeelle esittelyvideota, joka valmistuu huhtikuussa. Videoita nähdään lisää myös verkkopalvelussamme, joka valmistuu syksyllä. Kävimme mm. Kuuselan Palvelukeskuksessa Tampereella kuvaamassa Medekan virtuaalikuntoutusohjelman testausta. Kuvauksissa oli rento meininki.

Katso tunnelmia facebookista.

Seuraa meitä somessa!

Facebook-sivumme HIPPA – hyvinvointia ja parempaa palveluasumista digitalisaation avulla tarjoaa sisältöä älykkäästä palveluasumisesta. Tykkää ja kommentoi! Voit myös vinkata meille hyödyllisistä tapahtumista tai jutuista. 

Twitterissä ja LinkedInissä löydät kuulumisiamme hashtagilla #HIPPAhanke. Twitterissä harrastamme liveraportointia kiinnostavissa tapahtumissa.

Pysy mukanamme!

Jos sait tämän uutiskirjeen edelleenlähetettynä viestinä, tilaa uutiskirjeemme, niin pysyt mukana.

Haluatko lukea juttuja älykkään palveluasumisen kehittämisestä ja vinkkejä tapahtumiin? 

Tilaa uutiskirje täältä.

Voit muokata tietojasi tästä linkistä:
päivitän tietojani

Jos et halua vastaanottaa uutiskirjeitämme tulevaisuudessa, voit poistua listalta tästä linkistä:
perun uutiskirjeen

Osoitelähde: Metropolian asiakas- ja sidosryhmärekisteri.
Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Lähetä kysymyksiä ja palautetta: 
.

Uutiskirje

HIPPA