15/05/2020 - Minna Kilpeläinen

HIPPA: 2020 uutiskirje 3.

Etätoimintaa ja vinkkejä: askelmerkkejä tuotekehittäjälle ja älykkään kodin rakentajalle

Koronakuulumisia

Koronasta johtuen palveluasumisyksiköt ovat suljettuna ulkopuolisilta, mikä on rajoittanut tuotteiden käyttäjäkokeilujen toteuttamista. Onneksi Myllypuron seniorikeskuksessa jo ennen epidemian käynnistymistä kokeilussa olleen tuotteen testausta on voitu tästä huolimatta jatkaa. TAMK:ssa on myös valmisteltu etäkuntoutusohjelman testausta, tietenkin etänä.

Jo ennen tätä uutta tilannetta olemme tottuneet käyttämään etäyhteyksiä kokousten pitämiseen ja osallistuneet monenlaisiin webinaareihin, mutta nyt olemme alkaneet kehittää menetelmiä myös yhteiskehittelyjen toteuttamiseksi etänä. Vaikka etäyhteydet eivät korvaakaan läheisyyttä ja kehonkielen, ilmeiden ja eleiden merkitystä kanssakäymisessä toistemme kanssa, tarjoaa se toisaalta meille uusia mahdollisuuksia osallistumiseen silloin, kun paikan päälle meneminen tuottaa syystä tai toisesta hankaluuksia.

HIPPA on edennyt koronasta huolimatta aikataulun mukaisesti, emmekä ole ainakaan vielä tässä vaiheessa hakemassa hankkeelle jatkoaikaa. Verkkopalvelun valmistelu on myös osoittautunut ajassa olevaksi ratkaisuksi.

Hippaa videolla

Medekan virtuaalireittien kokeilua Kuuselan palvelutalossa Tampereella. Kuva: Suvi Hagström

Ehdimme kuvata Hipan esittelyvideoon materiaalia erilaisissa ympäristöissä juuri ennen kuin korona sulki seniorikeskukset ja kielsi yli 10 hengen kokoontumiset. Kokosimme videoon esimerkkejä siitä, mitä kaikkea Hipassa tehdään. Meille tärkeää on kuulla käyttäjän ääni ja tarjota tarvelähtöistä tuote- ja palvelukehitystä. Toimintaamme ohjaa aito innostus ja ilo uusien innovaatioiden äärellä.

Katso video täältä

Talotekniikan vaatimuksia älykkäässä asumisessa

Kuva: Pexels

HIPPA-hankkeessa kehitetään palveluasumista tukevia digitaalisia palveluja tiiviissä yhteistyössä Metropolian, TAMK:in, Oamkin, Helsingin kaupungin ja Oulun kaupungin sekä alan yritysten kanssa. Monia kehitettävistä ratkaisuista voidaan kuitenkin soveltaa myös muissa asumismuodossa, ja niiden avulla voidaan auttaa vanhenevia ihmisiä asumaan ja viihtymään entistä pidempään kotona. Useat palvelut sisältävät tietotekniikkaa, joka tuodaan omina järjestelminä asuntoon. Tulevaisuuden kannalta kannattaisi nykyistä enemmän miettiä myös millaisia vaatimuksia tulisi rakennukseen kiinteästi asennettavalle talotekniikalle asettaa, jotta sillä olisi oma selkeä rooli ja mahdollisuus toimia palvelualustana.

Asiantuntijamme Lauri Heikkinen ja Harri Hahkala kirjoittivat aiheesta.

Lue lisää

Kuva: Pexels

Tuotekehityksen askeleet

Kuten kaikessa inhimillisessä toiminnassa, myös innovoinnissa on oma sisäinen kielensä. Osa siitä liittyy prosessiin, jossa uusi idea tai ratkaisu havaittuun ongelmaan halutaan kehittää myytäväksi tuotteeksi. Mitä tarkoittaa POC tai MVP? Mikä merkitys prototyypillä on tuotekehityksessä? Asiantuntijamme Aarne Klemetti avaa tuotekehityksen käsitteitä.

Lue lisää

Kuva: Pexels

Tutkijasta yrittäjäksi

Yrittäjän uralle on useita polkuja. Tie alkaa aina asiantuntemuksesta ja ideasta, mutta yrittäjän omia lähtökohtia voi olla monia. Taustalla voi olla käytännössä hankittu vahva kokemustieto ja sieltä kummunnut ratkaisu ongelmaan. Tutkijalle tuoteidean kaupallistaminen voi puolestaan lähteä siitä, että rahoittaja vaatii tutkimuksen sovellettavuuden esittelyä jo hakemusvaiheessa. Parhaimmillaan kaupallisen tuotteen tai palvelun kehitys lähtee kuitenkin liikkeelle oman perustutkimuksen pohjalta pakottamatta saadusta oivalluksesta. Taustalla voi olla myös vahva yhteiskunnallisen vaikuttamisen halu. Jututimme eri yrittäjiä ja yrittäjyyttä tutkivia asiantuntijoita.

Lue lisää

HIPPA-väki screenillä

Hipan kehittäjäklubifoorumeissa on tänä keväänä kehitetty kaupallistamiseen, testaukseen ja yhteiskehittelyyn liittyviä palvelukokonaisuuksia etätyöpajoissa. Täällä tunnelmia 24.4. pidetystä foorumistamme. Virtuaaliset kokoontumisalustat toimivat kätevällä tavalla.

Katso facebook

Seuraa meitä somessa!

Facebook-sivumme HIPPA – hyvinvointia ja parempaa palveluasumista digitalisaation avulla tarjoaa sisältöä älykkäästä palveluasumisesta. Tykkää ja kommentoi! Voit myös vinkata meille hyödyllisistä tapahtumista tai jutuista. 

Twitterissä ja LinkedInissä löydät kuulumisiamme hashtagilla #HIPPAhanke. Twitterissä harrastamme liveraportointia kiinnostavissa tapahtumissa.

Pysy mukanamme!

Jos sait tämän uutiskirjeen edelleenlähetettynä viestinä, tilaa uutiskirjeemme, niin pysyt mukana.

Haluatko lukea juttuja älykkään palveluasumisen kehittämisestä ja vinkkejä tapahtumiin? 

Tilaa uutiskirje täältä.

Aikaisempia uutiskirjeitämme pääset lukemaan blogistamme.

Voit muokata tietojasi tästä linkistä:
päivitän tietojani

Jos et halua vastaanottaa uutiskirjeitämme tulevaisuudessa, voit poistua listalta tästä linkistä:
perun uutiskirjeen

Osoitelähde: Metropolian asiakas- ja sidosryhmärekisteri.
Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Lähetä kysymyksiä ja palautetta: 
.

Uutiskirje

HIPPA